Fél év

Szépen eltelt ez is. Pont fél évvel ezelőtt érkeztem ki Prágába, akkor még mit sem sejtve. Emlékszem, mikor megálltunk az autóval az utcán, az szaladt át a fejemen, hogy milyen idegen hely ez. Ma már ismerem az utcánk minden zegét-zugát, tudom, hova menjek egy  liter tejért, egy jó sörért, vagy hova menjek, ha sétálni volna kedvem. Mikor szeptemberben kiválasztottuk Rozival a lakást, nem is sejtettük, hogy milyen pompás környékre csöppentünk. Most már tudjuk, hogy ez Prága egyik legjobb helye, közel van a központhoz, de mégis csendes és ráadásul jó hangulata van.

Fél év alatt született 70 poszt a billentyűzetemből, kb. 120-130 A4-es oldal, lassan egy kisebb könyv. Jártam mindenféle országban, amiről, ha lehet be is számoltam, jártunk Csehországon belül Karlovy Varyban, akaratunk ellenére Třebíč-ben, a csodálatos Český Krumlovban és Hlubokában, ahol megnéztük Csehország egyik legszebb várát. Jártak nálunk vendégek, akikkel többször végigsétáltunk a belvároson, láttam, hogy télen hogyan néptelenedik el a Károly-híd és tavasszal hogyan hömpölyög újra a tömeg.

Voltunk legalább 15 étteremben, de még mindig az utcánkban található U Kroka a legjobb, ahol már névről ismernek, Pan Kocsis (igazából Kočiš), és sikerült elérni, hogy szinte mindig adnak asztalt, ha odamegyek. Számtalan vendéggel és baráttal voltunk már ott, és nem véletlen hogy harmadik a Tripadvisor listáján Prága 2700 étterme közül. Kifejezetten ajánlom ezt a helyet, ha valaki arra jár, és különösen a csülköt, amit mindenféle garnírung nélkül adnak. Amit érdemes mellé fogyasztani, az a kevert sör, fél világos és fél barna egybeöntve, nagyon finom, különleges íze van. Nem fizetnek nekem semmit, csak annyira kedvelem ezt a helyet és bátran ajánlom mindenkinek, nem fog csalódni. Érdemes asztalt foglalni, főleg szezonban.

A blog köré kinőtt egy Facebook-oldal, amelyet mintegy 400 ember követ napi szinten, szorgalmasan like-olva a képeket, posztokat, amiket kirakok.  Érdekes érzés, hogy számomra idegen emberektől kapok visszajelzéseket, amire a postr blogmotorja eddig kevésbé adott lehetőséget. 30 feletti poszt volt kint az Origo kezdőoldalán, amik közül olyanokat néztek meg sokan, azaz többezren, amikről sose gondoltam volna.

A praga.postr.hu-ra eddig több mint 91.000-szer kattintottak rá, és 94.000 oldalmegtekintést regisztrált a Google mérőeszköze. Szinte hihetetlen számomra, de 71.500 ember kattintott az oldalra, ami annyira sok, hogy felfogni sem tudom. Jól tudom, ezt a népszerűséget az Origo szerkesztőinek köszönhetem, aki valamiért kedvelik ezt a blogot.

Ez a blog nem is létezne, ha tavaly októberben Rozi nem hozza létre. Azóta is rengeteget segített, hogy olyan tartalom és téma jelenjen meg, amit örömmel olvashattok. Ezen kívül ő lektorálja, szerkeszti a posztokat, ami óriási segítség. A Facebook-oldalt is együtt vezetjük. Miután posztjaim állandó szereplője lett, mondta is, hogy elég furcsa érzés, hogy az élete/életünk a nyilvánosság előtt zajlik. Múltkor, az egyik Origo-címlapos posztban már az ajánló szövegbe is kiemelték őt. Ha találkozik valakivel nem kell mesélnie semmit, mindenki tud mindent. Tényleg furcsa érzés, ezt az élményt én is ismerem. Azok is, akiket kevésbé jól ismerek, úgy köszöntenek, hogy igen, rendszeresen olvasom a blogodat, mindent tudok rólad. Örömteli, de furcsa érzés.

 

Nézzük mi volt az öt legsikeresebb poszt az utóbbi fél évben:

 

Az ötödik helyezett,  Prága legflancosabb bevásárlóközpontjába kalauzol el, ahol azt az undorító brokkolis tekercset ettem, ezt 6.496-an nézték meg.

Negyedik lett egy egészen friss poszt a vietnami piaci kalandunkról, még most is érzem az orromban az ázsiai fűszerek illatát, velünk együtt érezte ezt 6.624 olvasó.

Már dobogós, harmadik a  januári kalandunk a gyönyörű Český Krumlovban, ahova mindenképpen visszamegyünk még idén nyáron. Erre a posztra 7.317-en voltak kíváncsiak.

A 2014 év legtöbbet nézett, és a blog  létezése óta második helyen álló poszt a borzalmas éjszakánk Třebíč-ben, még most is álmodom vele időnként, ezt 8.765-en rettegték velünk végig.

Továbbra is a legsikeresebb a Sanyiékkal töltött hétvége, ami a valóságban is az egyik legjobb hétvégénk volt, benne Sanyi két csülök-rekord kísérletével. 10.607 olvasóval ez a legsikeresebb posztom ebben a blogban.

Mindenkinek köszönöm, aki olvas. Ha valakinek másik poszt tetszett, ne fogja vissza magát, írja meg a Facebook-oldalunkon. Minden visszajelzésnek örülünk.