Néhány gondolat a prágai tömegközlekedésről. Egyrészről szoknom kell, hogy 13 év elkényelmesedett autós lét után, ismét tömegközlekednem kell. Erre főleg a az itteni parkolórendszer kényszerít másrészt a józan ész. Azaz felesleges fenntartani két autót, ha a városon belül gyorsabban lehet közlekedni a PKV-val (igazából DPP), főleg ha az embernek nincsen parkolója és szinte sehol nem lehet megállni.

Szóval jó régen közlekedtem már így, de néhány különbség azért rögtön feltűnt. 3 metró vonaluk van: az A és a B jelű még az orosz érában épült, a metró állomás belülről és a metró kocsik kívülről olyanok mint nálunk. De belsejük viszont teljesen fel van újítva, és nem büdösek az emberek. Vajon miért van ez? Állítólag a mi fürdőkultúránkat a törököktől vettük át. Én úgy tanultam, mi többet fürdünk mint Európa többi részen. Erre viszont rácáfolnak a szagok, amiket az ember mondjuk a metrón érezhet Pesten. Bár lehet, nyáron itt is büdösek lesznek az utasok, csak most reggel kb. 5 fok van. Ettől függetlenül valahogy tisztábbak a járművek, nem gondolkodik el az ember, hogy leüljön-e, vagy sem. Visszatérve a metrókra, van egy C jelű új metrójuk, na az olyan, mint a mi 3-as metrónk lesz, ha még megélem.

Metro mozgólépcső

Mustek

Metro

Eléggé kiterjedett a villamoshálózatuk. Rengeteg villamos jár mindenütt, majdnem olyan gyors, mint a metró és nem kell olyan sokat kutyagolni hozzá. Ami nekem érdekes volt (illetve még az olyan technokratáknak, mint én), hogy egy-egy vonalon mindenféle jármű közlekedik. Azaz a 3-as villamos vonalán 5 generációs szerelvények mennek. Van olyan régi, hogy csak műanyag táblán van kint hova megy, és van hiper-szuper új Skoda villamos. Ami azért lehet kellemetlen - főleg akkor, amikor még nem tudod, hol is kell pontosan leszállni – mert minden villamostípuson máshol és máshogyan jelzik milyen megálló van most és mi következik. Budapesten általában egy vonalon egyféle típus megy.

Régi villamos

Új villamos

Végül a jegyekről, bérletekről. Az első érdekes élmény, hogy nem találkoztunk még ellenőrrel. Rozi ezt kihasználva, el is kezdett módszeresen bliccelni, amíg nem vettem neki egy havi bérletet. Nagyon sokféle jegy van. A legegyszerűbb jegy 32 CZK-ba kerül, de akik szeretnének elmélyedni ezen gyönyörökben azoknak itt egy link: http://www.dpp.cz/en/fares-in-prague/. A bérlet itt egy hitelkártya nagyságú arcképes kártya, a neve Opencard. Erre lehet elektronikusan feltölteni valamilyen mennyiségű idő tartalmat. Rozinak nem ilyen van, mert még nem lett kész az Opencardja, ő egy átruházható 30 naposat kapott, ez egy picit drágább. De minden bérlet olcsóbb, mint odahaza.

Opencard

sor