Ez lehet, egy kicsit szakmai lesz, elnézést érte.

A másik változás, azon kívül, hogy Rozi hazaköltözött, hogy április egytől már két pozícióban is dolgozom, maradtam a cégem központjában IT-architect (ami a legtöbb embernek pont annyit mond, mint ha valaki őssejtkutatással foglalkozik, talán a kb. terület megvan), de a központ mellett a legnagyobb cseh biztosító informatikáján is fogok dolgozni egy kisebb csoporttal, hasonló feladatkörben. Kicsit megnyugodtam, hogy itt sem mennek szervezettebben a dolgok, mint otthon. Április 2-án tudtam meg, hogy 1-től már megtörtént a változás. Szerződésem az nincs, helyem az sincs és elfelejtették bejelenteni a kollégáknak és most mindenki szabadságon van, aki bejelenthetné, szóval vicces.

A kollégák, akikkel együtt dolgoztam ezidáig, mondták, hogy meghívnak ma ebédelni, mert igazából munkanélküli is vagyok. Az egész váltásban az a legviccesebb, hogy három olyan kollégám is lett, aki egy büdös hangot nem beszél angolul, az én csehtudásom meg kimerül a számokban és cseh sörök tudományába, ami minden szituációban elegendő általában, viszont nehéz vele feladatokat kiadni és döntéseket kommunikálni. Annyira érzem biztosnak magamat, mint amikor egy macskát rádobnak egy 20-20 cm-es lapkára egy folyó közepén, ami erősen billeg. Semmi gond, megoldom ezt is, mint mindent eddig az életben.

A cseh társaságban mi vagyunk, a főnökömmel, az egyedüli külföldiek, vagy, ahogy angolul mondják expat-ok. Ami azért okoz némi problémát, mert minden, ismétlem minden csehül van, a folyamatok, a formanyomtatványok és természetesen minden rendszer, amit használni kell majd. Most egy hetet Budapesten illetve Bukarestben töltök éppen, de már szivárognak a levelek az új pozícióból, olyan témákban, amikről semmit sem tudok. Formális átadás-átvétel természetesen nem volt, az elődöm eddig kétszer mondta le az utolsó pillanatban. Kicsit tartok tőle mit hoz a jövő hét, de majd meglátjuk.

Ami jó az egészben, hogy együtt dolgozom majd a barátommal, Nikolával. Meg a többi erősen különc sráccal. Ezek a fiúk informatikusabbak az informatikusnál. Szuper értelmes emberek, a legtöbb esetben minimum egy defektussal. De lelkesek és úgy látom, szívesen dolgoznának velem, de a nyelv azért nagyon komoly akadály lesz.

Azt gondoltam mindig is, hogy a magyar cégeknél nincsenek átpolitizáltabbak. Itt most nem a nagypolitikára gondolok, bár arról is megvan az erős véleményem, hanem a cégen belüli politikára. Ki kinek a lekötelezettje, ki kinek az embere. Aki nagyobb cégnél dolgozik itthon, pontosan tudja, miről beszélek, főleg, ha ne adj Isten a valódi politika is belekerül a dologba, akkor a legtöbb esetben még rosszabb a helyzet.

Na kérem, tisztelettel jelentem, hogy ez Csehországban sincsen ez másként, csak ez még nyakon van öntve a csehek rugalmatlanságával és folyamatimádatával. Ha van valamire folyamat, leírt lépések sorozata, akkor ha kő kövön nem marad, akkor is betartják, mert ez van leírva. Akkor is, ha az adott környezetre teljességgel felesleges, sőt baromság. Na, akkor igazán. Én egy olyan ember vagyok, aki a hatékonyságot tartom szem előtt, azt és úgy csinálom, ahogy a leghatékonyabbnak gondolom. És itt van közöttem és a cseh szervezet között a fő konfliktusforrás. Ja, és a hierarchiaimádatuk. Döntést csak a legmagasabb szinten hozhatnak. Ezek számomra nehezen megérthető dolgok. Szerintem olyan szervezetet kell építeni, ahol megfelelő, döntésképes emberek vannak pozícióban, aki képesek és tudnak dönteni. Minden sikeres szervezetnek ez a kulcsa.

A főnökömmel egy kis rés vagyunk a pajzson, amely ezt a nagy céget próbálja meg megváltoztatni, hatékonyabbá tenni, mert ráfér. Ahogy szokták mondani, van rajta zsír bőven. És még így is brutálisan nyereséges, nem hiába keresnek a cseh emberek átlagban 30-40 százalékkal többet, mint a magyarok, több díjat is tudnak fizetni.

Szóval a küldetés adott. Közben természetesen párhuzamosan továbbra is okoskodnom kell a régióban, segítenem kell az országoknak, merre menjenek tovább a szoftvereikkel, de ennek a jelentősége a másik munka mellett csökkenni fog szerintem. De amilyen változás van folyamatosan, majd meglátjuk.