2 hónappal ezelőtt fogalmam sem volt, mi franc ez a szó. Az expat, az expatriot szó rövidítése, azt jelenti, hogy valaki áthelyezi a lakóhelyét valamelyik másik országba. Gyermekkori emlékeim alapján ezek a témák már akkor is napirenden voltak, csak akkor az ember vagy emigrált, vagy disszidált (attól függően, hogy mennyire testvéri országba távozott). Szóval ez a szó azt takarja, ami most velünk történik. Erre itt kész iparág épült ki. Van egy nagyon jól összerakott, rejtett reklámokkal tűzdelt, honlap, az expat.cz, ahol mindent szépen összeszedtek a lakhelylétesítéstől a az egyneműek randivonalainak listájáig - mindenkinek gusztusa szerint -, éttermek, edzőtermek, golflehetőségek, stb. Azok a helyek, amik magukat expat helynek hirdetik, általában minimum kétszeres szorzóval dolgoznak. Ezért ahol lehet, kerülöm őket.

Itt a cégnél van egy expat manager, Martina, aki egy rém kedves nő. A kedvenc sztorim róla, hogy anno egy magyar srác vett ezt-azt a lakásába, ahova beköltözött. Aztán továbbállt Németországba, és miután Martina segítségével nem sikerült túladnia a dolgokon, Martina megvette őket, azóta is otthon tárolja a pincében. :-) Szóval az ő feladata, hogy rendezgesse a mindenféle náció ügyes-bajos dolgait. Van is dolga mindenféle. Pl. bérletet intéz nekünk most, meg az idegenrendészethez utalt be holnapra. Elképzelem magam két menekült szenegáli és három csencselő berber között. Biztos jó lesz.

Egy témában vettem igénybe a direkt expat szolgáltatást, ez a banki szolgáltatás. Miután a UPC-vel megjártuk már: természetesen mindent csehül küldenek, sms-t, emailt. Egy kukkot sem értünk belőle. A banknál nem mertem reszkírozni. Szóval besétáltam a Mustekhez közeli Erste csoporthoz tartozó bankpalotába, ahol egy posztermosolyú hölgy megnyitott nekem egy expat worldclass számlát. Ez igazából egy privát banki szolgáltatás, ahol pl. a pin kódomat is a csaj a céges mobiljáról küldte el. Szóval szerintem ez sem más, csak lehúzás, de legalább angolul vannak a dolgaik. Ezenkívül olcsón tudok hazautalni az otthoni erstés számlámra. Na meg a posztermosoly...

A második kerületben van egy kifejezetten expatok által lakott rész, a Vinohrady. Itt is nézegettünk néhány lakást, de annyira drága voltak, hogy végül kijjebb kerestünk. Emlékeim szerint egy lakás volt, ami jól is nézett ki és bele is fért a keretbe. Azzal csak egy gond volt, hogy a negyediken volt, és ugyan a ház lakói építtettek egy liftet a házba, de végül az engedélyezés nem sikerült. Így ki volt kapcsolva, és Rozival azon elmélkedtünk, hogy nem fogunk tudni felvinni egy 50 kilós krumpliszsákot, mert szívinfarktusban elhalálozunk felfele. Így nem vettük ki. Pedig ebben a városrészben aztán minden az itt dolgozó külföldieknek szól: éttermek, kis boltok és edzőtermek egymás hegyén-hátán. Egy éttermet ki is próbáltunk a főutcán és nagyon jó volt a benyomásunk.

Szóval ez egy életforma, vagy mi. Van akik így élik le az egész életüket, nem rossz, talán egy kicsit gyökértelen.